Gatenzagen in Composiet

Composiet is de verzamelnaam voor verschillende samenstellingen van materialen. Composiet wordt o.a. gebruikt voor tegels, aanrechtbladen en werkbladen. Het aanbod aan verschillende samenstellingen is divers: het ene composiet is het andere niet. Het selecteren van de juiste gatzaag kan hierdoor een lastige klus zijn.

 

Soorten composiet

Composiet kent verschillende samenstellingen:

*  Composiet met kunststof (hars met kunststof).

*  Composiet met graniet.

*  Composiet met keramiek.

*  Composiet met beton.

Gaten zagen in composiet kan een lastige klus zijn; het materiaal is bepalend voor de keuze van de gatzaag, maar de samenstelling wordt (vaak) niet aangegeven. Welke gatzaag is geschikt voor gaten zagen in composiet? Het onderstaande stappenplan helpt de juiste gatzaag te selecteren.

 

Het selecteren van de juiste gatzaag voor composiet

Composiet is een verzamelnaam voor verschillende samenstellingen van materialen. Hoe deze samenstelling is, wordt over het algemeen niet aangegeven. Hierdoor is het lastig om de juiste gatzaag te kiezen. Gebruik daarom het onderstaande stappenplan.

 

Stap 1: Gebruik een HSS-boor (voor hout en metaal)

Het maken van een ‘proefgat’ is de enige manier om de hardheid van het composiet vast te stellen. Gebruik een kleine HSS-boor van bijvoorbeeld 6 mm  en probeer op een onopvallende plek een gat in het materiaal te maken. Lukt het om met de HSS-boor een gat in het composiet te maken? Gebruik dan de ProFit Multi Purpose voor het zagen van het gat. Lukt het niet om een gat in het materiaal te maken? Ga dan naar stap 2.

 

Stap 2: Gebruik een ‘proef’ gatzaag met diamant

Als het niet lukt om met de HSS-boor een gat in het composiet te maken, gebruik dan een ProFit Diamond Dry van 6 mm om een proefboring te maken. Lukt dit? Gebruik dan de ProFit Diamond Dry voor het zagen van een gat in het composiet. Lukt het niet?!  Ga dan verder naar stap 3.

Let op! Composiet bestaat soms voor een groot deel uit hars. Het nadeel van deze samenstelling is dat het risico op het ‘verkleven’ van het materiaal bestaat. Het hars zal (door de warmte van het zagen) aan de gatzaag kleven en deze beschadigen. Wees dus alert bij het boren van het proefgat! Laat de gebruikte gatzaag sporen van verkleving zien? Neem dan contact op met de fabrikant van het composiet voor advies.

 

Stap 3: Neem contact op met de fabrikant

Helaas zijn sommige composiet-samenstellingen niet geschikt voor de Diamond Dry-gatzaag. Het is dan misschien wel mogelijk om een gat in het composiet te zagen, maar dit levert problemen op. Composiet-samenstellingen met veel kunststof kunnen ‘verkleven’ en de gatzaag onherstelbaar beschadigen. Wees dus alert in het maken van de proefgaten! Lukt het niet om een gat in het composiet te maken met de HSS-boor en de diamant boor? Neem dan contact op met de fabrikant van het composiet voor advies. 

 

Bekijk de meest verkochte gatzagen voor het gatenzagen in Composiet