Gatenzagen in keramische tegels

 

Keramiek is een hard materiaal. Keramische tegels zijn slijtvast en in diverse kleuren en patronen verkrijgbaar. Hierdoor is keramiek een populair materiaal voor o.a. vloertegels en tegenwoordig ook wandtegels. Gaten zagen in keramiek kan met een diamanten gatzaag (ook wel klokboor genoemd). De Diamond Dry hoeft niet constant met water gekoeld te worden en is hierdoor de ideale gatzaag voor het maken van gaten in keramiek en keramische tegels.

 

Keramiek in de badkamer

De ouderwetse porseleinen tegels in de badkamer worden steeds vaker vervangen door keramische tegels. Het materiaal is hard en slijtvast, maar goed te bewerken met de Diamond Dry gatzaag en wanneer je de juiste techniek toepast.

 

Gatenzagen in keramische tuintegels

Natuursteen tegels worden steeks vaker vervangen door keramische tegels, het is immers sterker en goedkoper dan natuursteen. Het gaten zagen in keramische tegels is echter een klus die nog 'vervelender' is dan het gatenzagen in natuursteen. Keramiek is door het bakken nog harder dan natuursteen of beton en zal zonder de juiste gatenzaag slecht te bewerken zijn

 

Gaten zagen in keramiek en keramische tegels: de juiste techniek

Keramiek en keramische tegels zijn goed bewerkbaar met een diamant gatzaag. Het gebruik van een correcte techniek is echter nog steeds belangrijk. Gebruik daarom de techniek ‘walsen’ voor het zagen van gaten in keramiek. Het proces verloopt soepeler en het eindresultaat wordt beter door het gebruik van deze techniek. Het gebruik van een correcte techniek zorgt bovendien voor een lange levensduur van de gatzaag.

Benieuwd hoe je op de juiste manier een Diamond Dry gebruikt? Bekijk het hier.

 

Het belang van het tussentijds koelen van de gatzaag

Het continu koelen met water is met de Diamond Dry niet meer noodzakelijk, maar dat betekent niet dat het tussentijds koelen van de gatzaag een overbodige luxe is, echter is af en toe de gatzaag in een bakje water dompelen genoeg. Het bindmiddel (dat het diamant met de gatzaag verbindt) kan door de vrijgekomen warmte slijten en zelfs loslaten wanneer de gatzaag niet tussentijds gekoeld wordt. Het koelen van de gatzaag door middel van het kortstondig dompelen in een bak water is voldoende en verlengt de levensduur van de gatzaag aanzienlijk.

 

De meest verkochte gatzagen voor het gatenzagen in Keramiek