Een gat zagen in metaal? Gebruik een gatzaag met hard metalen tanden!

Gatenzaag metaal of gatenboor voor metaal

Is het nu een gatenzaag metaal of een gatenboor voor metaal? Er zijn veel verschillende benamingen voor maar een groter gat wordt meestal gemaakt met een gatenzaag. Speciaal voor wie écht veel bewerkingen in metaal maakt is de HM Endura-serie ontwikkeld, dit is de gatenzaag voor metaal. Het maken van gaten plaatstaal of schakelkasten is geen probleem voor deze krachtige en duurzame serie.HM staat voor de ‘hardmetalen tanden’ van de HM Endura. Zelfs het meest harde metaal is geen probleem voor de HM Endura: wij hebben hem zelfs getest in mangaan – dat wordt gebruikt voor brandkasten – en ook dit materiaal kan met de HM Endura worden bewerkt. De HM Endura is zo krachtig dat deze gatfrezen zonder problemen in 35 seconden door 8 millimeter staal gaan.

 

Het verschil met BiMetalen gatzagen

Het belangrijkste verschil met de Bi Metalen gatzagen is dat de gatzagen met hardmetalen tanden van HM Endura een stuk duurzamer zijn; deze gatzagen zijn dan ook écht ontwikkeld voor de professional die veel bewerkingen in metaal moet maken. Hoe groot het verschil is?

  • - De HM Endura kan in 8mm dik staal tot wel 100 gaten maken.
  • - De Bi Metalen gatzagen kunnen ongeveer 3-4 gaten maken in staal van deze dikte.
  • - Het voordeel van de HM Endura is dan ook dat deze een stuk goedkoper is voor het maken van gaten in metaal.
  • - Het maken van een gat in metaal kost met de HM Endura ongeveer 60 cent per gat. Bij het gebruik van een Bi gatzaag is dat ongeveer 4 euro per gat. Reken maar uit!

 

 De HM Endura is dé gatenzaag voor metaal en is geschikt voor het maken van gaten in onder andere:

  • - RVS (aanrechtblad)
  • - Constructiestaal (H-balken en L-balken)
  • - Regelkasten (elektriciens)
  • - Plaatmetaal 

 

Handige tips

Gebruik koelmiddelen. Het verlengt de levensduur van uw metalen gatzaag (HM Endura). Bij de HM endura moet je met een hoge snelheid boren om de optimaal te verspanen. Gebruik een hoge snelheid met veel druk (tot aan de torx) voor het verspanen, door geometrie van de tanden snijdt deze de spanen. Het gebruik van een te lage snelheid zorgt voor ‘poetsen’ en dat zorgt voor extreme slijtage.

 

HM Endura - Dé gatzaag voor elektriciens, de automotive en de scheepsvaart

Speciaal voor elektriciens hebben we de HM Endura 22,5mm in ons assortiment: deze wordt met name door elektriciens gebruikt voor het plaatsen van extra buttons in een regelkast (deze buttons hebben een standaard-maat van 22,5mm). De HM Endura is bovendien geschikt voor het maken van bewerkingen in hardere staalsoorten en plaatmetaal. Hierdoor is deze gatzaag voor metaal zeer geschikt voor gebruik in de automotive. Het maken van bewerkingen in metaal is geen probleem voor de krachtige HM Endura. Ook in de scheepvaart wordt deze voor metalen gatzaag veel gebruikt voor het door een boot heen trekken van leidingen. Ook voor het maken van bewerkingen in constructiebalken (H-balken en L-balken) is de HM Endura zeer geschikt.

 

HM Cutter: goedkoper maar een goed alternatief

Als alternatief voor de HM Endura kunnen wij de HM Cutter aanbevelen deze gatzaag voor metaal is geschikt voor wie geen diepe bewerkingen (maximaal 3-4mm) in metaal maakt. Het is een goedkopere oplossing in de aanschaf en biedt als voordeel we een brede range gatfrezen in deze serie beschikbaar hebben. De HM Cutter is heel erg geschikt voor het maken van bewerkingen in RVS en heeft dezelfde verspanings-eigenschappen als de HM Endura. Zie onze top 4 HM Endura en top 4 HM Cutter

 

Onze top 4 meest gebruikte HM Endura door onze gatzaag koningen

 

Onze top 4 meest gebruikte HM Cutter door onze gatzaag koningen