Het advies van ProFit

Daar kun je van op aan.

Gaten zagen in composiet

Gaten zagen in composiet
Gaten zagen in composiet

Composiet wordt onder andere gebruikt voor tegels, aanrechtbladen en werkbladen. Het is dan ook eigenlijk een verzamelnaam voor verschillende samenstellingen van materialen. Het ene composiet is het andere dus niet. Het selecteren van de juiste gatzaag kan hierdoor een lastige klus zijn. In dit artikel lees je welke verschillende soorten composiet er zijn. Bovendien krijg je een stappenplan om de juiste gatzaag te selecteren.

Over ProFit

ProFit is fabrikant van slimme gatzaagoplossingen. In 25 jaar tijd hebben wij ons ontwikkeld tot een toonaangevende internationale speler met activiteiten in meer dan 20 landen. Als uitvinder van de beroemde TCT-gatzaag met hardmetalen tanden, zijn wij de grondlegger van de meest revolutionaire en inmiddels meest gekopieerde gatzaag ter wereld. Wat niemand echter kan kopiëren, is het gepatenteerde snelwisselsyteem Click & Drill® en onze vele andere gepatenteerde oplossingen. Wij blijven als Innovatie Top 100-bedrijf voorloper in de markt met een 100% focus op gaten maken.

Het selecteren van de juiste gatzaag voor composiet

Er zijn verschillende soorten composiet. Zo is er composiet met kunststof, graniet, keramiek en beton. Hierdoor kan het zagen van gaten in composiet een lastige klus zijn. Het materiaal is namelijk bepalend voor de keuze van de gatzaag, maar de samenstelling van het materiaal wordt meestal niet aangegeven. Het onderstaande stappenplan helpt je om juiste gatzaag te selecteren.

Stap 1: Gebruik een HSS-boor

Het maken van een gat is de enige manier om de hardheid van het composiet vast te stellen. Hiervoor kun je het best een kleine HSS-boor, van bijvoorbeeld 6 mm, gebruiken en proberen om op een onopvallende plek een gat in het materiaal te maken. Lukt het om met de HSS-boor een gat in het composiet te maken? Gebruik dan de ProFit Multi Purpose voor het zagen van het gat. Lukt het niet om een gat in het materiaal te maken? Ga dan naar stap twee.

Let op! Composiet bestaat soms voor een groot deel uit hars. Het nadeel van deze samenstelling is dat het risico op het ‘verkleven’ van het materiaal bestaat. Het hars zal (door de warmte van het zagen) aan de gatzaag kleven en de gatzaag beschadigen. Wees dus alert bij het boren van het proefgat! Laat de gebruikte gatzaag sporen van verkleving zien? Neem dan contact op met de fabrikant van het composiet voor advies.

Stap 2: Gebruik een ‘proef’ gatzaag met diamant

Als het niet is gelukt om een gat in het composiet te maken met de HSS-boor, kun je een proefboring maken met de Diamond Dry van 6 mm. Lukt dit? Gelukkig maar, dan kun je de Diamond Dry namelijk gebruiken. Lukt het niet? Ga dan verder naar stap drie.

Stap 3: Neem contact op met de fabrikant

Helaas zijn sommige soorten composiet niet geschikt voor de Diamond Dry-gatzaag. Het is dan misschien wel mogelijk om een gat in het composiet te zagen, maar dit levert problemen op. Composietsoorten met veel kunststof kunnen ‘verkleven’ en de gatzaag onherstelbaar beschadigen. Wees dus alert in het maken van de proefgaten! Lukt het niet om een gat in het composiet te maken met de HSS-boor en de diamant boor? Neem dan contact op met de fabrikant van het composiet voor advies.

Wij delen onze kennis graag

Kennis is kracht, daar geloven we bij ProFit stellig in. Bij het juiste gebruik van onze tools komt de ware magie tenslotte pas echt boven drijven. Kennis delen om jou zo goed mogelijk op weg te helpen, is daarom belangrijk voor ons. Heb je nog hulp nodig bij het selecteren van het juiste product? Met onze configurator heb je direct productadvies op maat. Ook kun je natuurlijk altijd contact opnemen voor persoonlijk advies. Onze experts staan voor je klaar.

Direct productadvies