De Klokboor en de Gatzaag

Het mooie van dialecten en taal is dat verschillende vakmannen soms over exact hetzelfde gereedschap spreken, zonder dat dit direct duidelijk is. Zo gebruiken de meeste vakmannen in het westen van het land een gatzaag en gebruiken hun collega’s in oosten en het zuiden een klokboor. Het maakt allemaal geen verschil, want de Koningen van het Gaten maken gebruiken allemaal hetzelfde gereedschap; een gatzaag. Of wel een klokboor?

 

Het woord ‘klokboor’

Het woord ‘klokboor’ roept natuurlijk direct vragen op. ‘Geef mij eens even die hout klokboor aan.’ Het zou zomaar voor de nodige verwarring kunnen zorgen. Het klinkt als een stuk gereedschap dat wordt gebruikt voor het maken van klokken, maar een klokboor is niet(s) anders dan een ander woord voor gatzaag. Het woord ‘klokboor’ verwijst eigenlijk alleen maar naar de vorm van het gereedschap; houd een gatzaag maar eens met de zaagkant omlaag, dan lijkt de vorm wel wat op de vorm van een kerkklok. Hier komt de naam ‘klokboor’ dus vandaan. Het begrip ‘gatzaag’ is misschien meer van toepassing op de brede inzetbaarheid van dit onmisbare stuk gereedschap, maar welke naam ook wordt gebruikt: met dit onmisbare stuk gereedschap van ProFit bent u in ieder geval  een Koning van het gaten maken!

 

ProFit: klokboren voor de Koningen van het gaten maken

Op zoek naar een klokboor voor het maken van gaten in hout, steen en metaal? ProFit heeft een meest complete assortiment klokboren ofwel gatzagen voor de Koningen van het gaten maken.

 

Klokboren voor het maken van gaten in hout

Bij een klokboor voor hout wordt  vaak gekozen voor een Bi-Metaal klokboor, het heeft echter nadelen omdat deze klokboor voor hout snel verbrand door zijn fijne vertanding. Resultaat daarvan is dat de tanden in een lijn komen te staan waardoor deze klokboor voor hout niet zijn werk doet, er zijn veel betere  oplossingen beschikbaar. Een bimetalen gatzaag is eigenlijk alleen maar geschikt voor metaal. Vergelijk maar eens een handzaagje voor metaal met een handzaag hout. De grofheid vertanding is wezenlijk verschillend. Dat weet eigenlijk iedereen. Maar bij gatzagen blijven we de fijne vertanding gebruik voor het maken van een gat in hout. Vreemd. Nu zijn er immers gatzagen met hard metalen tanden die veel beter lossen en daardoor veel langer meegaan. Lees verder over het gatzagen in hout.

 

Klokboren voor het maken van het gaten in steen.

Een klokboor voor steen uitkiezen is minder gemakkelijk dan het lijkt, hier  de bimetalen klokboor volledig ongeschikt.  De bimetalen gatzaag  wordt nog weleens voor gips en Yton gebruikt, maar dan wordt ie heel snel bot en is dan ook niet meer te gebruiken in hout laat staan metaal. Echter zijn er veel meer opties beschikbaar als klokboor voor steen. Bij zachtere steensoorten kan gekozen voor de Multi Purpose klokboor. Deze klokboor voor steen is geschikt voor zachter steen soorten. Voor hardere steen soorten adviseren wij andere oplossingen. Lees verder over het gatzagen in steen.

 

Klokboren voor het maken van gaten in metaal

De klokboor voor metaal is wederom een heel ander verhaal, doordat een klokboor voor metaal andere eigenschappen nodig heeft dan voor steen of hout. De beste oplossing is de HM Endura of HM Cutter maar hier zitten een verschil van zaagdiepte tussen. Verder is de bimetalen kolkzaag geschikt voor metalen, maar vaak niet de hardere metaalsoorten. Lees hier verder over de juiste klokboor voor metaal